– Den største feilen min mor gjorde, var å ikke lære meg norsk

OSLO: – Jeg er halvt norsk, og den største feilen min mor gjorde, var at hun snakket kun engelsk til oss, da vi bodde i England. Jeg kom til Norge da jeg var 20 år, og det eneste jeg kunne si var enkle ord som mat og brød, sier Akhenaton Oddvar De Leon, daglig leder i Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD).

Det var tirsdag kveld at Christian Tybring-Gjedde (Frp) kom med ti råd til innvandrere til Norge, for å bedre integreringen. Et av rådene hans er at innvandrere må snakke norsk hjemme.

Feil, mener De Leon, som selv har fått kjenne ulempen ved å ikke lære sitt eget morsmål på kroppen.

Les også: «Dårlig integrering er innvandrernes egen skyld»

Fikk råd om å ikke lære morsmål
I England fikk hans norske mor beskjed av skoleverket om at hun ikke måtte snakke norsk til barna, fordi de kunne bli språkforvirret.

– Det var et ekspertråd på 1960-tallet. Det verste man kan gjøre, er å ikke lære barn sitt eget morsmål. Selvsagt skal innvandrere lære norsk, men det går an å ha to tanker i hodet på en gang. Jeg regner med at Tybring-Gjedde også ville snakket norsk med sine barn hvis han bodde i utlandet, sier De Leon.

Han mener Frp bommer når de kommer med råd til innvandrere.

– Noen av rådene til Frp er gode, men de er veldig nedlatende. Jeg spør meg om hvilken intensjon som ligger bak. Er det for å løfte folk opp, eller for å trykke dem ned? Innvandrere tar gjerne imot gode råd, men gjør det på en inspirerende måte. Frp har lang tradisjon på å ha en nedlatende måte å kommunisere til innvandrere på, sier han. 

Les også: – Man skal lete lenge etter et mer klønete dokument

– Frp bør danse til en annen melodi
De Leon tillater seg å komme med et råd tilbake til Frp, og særlig i hovedstaden.

– Hvis Frp ikke begynner å danse til en annen melodi nå, så vil deres rolle i Oslo-politikken bli betydlig redusert enn det den er nå. Husk at 30 prosent av ungdom i tredje klasse på videregående skoler har minoritetsbakgrunn, og de har stemmerett i 2015, sier han.

De Leon er likevel tydelig på at det ikke bare er et statlig ansvar å sørge for god integrering. 

– Hjelper ikke med NAV-kurs for analfabeter
Som dittOslo.no kunne fortelle tirsdag, viser det ferske Integreringsbarometeret til IMDi at 9 av 10 nordmenn mener innvandrere selv har hovedansvaret for å la seg integrere.

– Det er mange som har ansvar her, selvfølgelig har individet ansvar. Men når individet har jobb som vaskehjelp på et lager, eller ikke får jobb og bare havner på NAV, så er det begrenset hva man får gjort. Forholdene må legges til rette. Hvis man er analfabet, så hjelper det ikke å sitte på NAV-kurs, sier De Leon, og legger til: 

– Frp kan også gjøre norskundervisning til alle gratis. Det er oftest penger som avgjør om man tar eller ikke tar undervisning.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Leave Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.